top of page
Ara

Yer Örtücü Bitkilerin Bakımı

  • Yazarın fotoğrafı: Seçil Çopuroğlu
    Seçil Çopuroğlu
  • 12 Şub 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 28 Tem 2022

Yaşamını açık alanda sürdüren dış mekan süs bitkileri, bulunduğu ortama estetik değerler kazandırır ve mekanın daha yaşanır olmasına katkı sağlar. Bu kapsamda, pek çok bitki türü ve çeşidi bulunmaktadır. Bu bitkiler, fiziksel yapısı, göz seviyesinin altında veya üstünde konumlanışı, ortamdaki etkileri gibi özelliklerine göre değerlendirilip, gruplara ayrılır. Bu yaklaşımla düzenlenmiş gruplardan biri de yer örtücü bitkilerdir.


Yer Örtücü Bitkilerin Bakımı


Yer örtücü bitkilerin seçiminde, ışık yoğunluğu ve günlük ışın alma süresiyle birlikte, arazinin topografik durumu ve toprak yapısı ile yıllık yağış miktarı ve dağılımı etkili olur.

Bitkilerin dikiminde en uygun zaman, çıplak köklü fidanlarda, sonbahar veya erken ilkbahar; iğne yapraklı ve herdemyeşil bitkilerde, erken sonbahar veya geç ilkbahar dönemidir. Böylece bitki, havalar ısınmadan ve kuraklık gelmeden, kök sisteminin gelişimi için vakit kazanmış olur.

Dikim işleminde uygulanacak aralık, bir ya da iki mevsimde, alanı tamamen kaplayacak şekilde ayarlanmalıdır. Dikimde, dengeli dallanma sağlayan çapraz dikim yöntemi uygulanır. Bu düzenlemede, bitkilerin büyüklüğü ve büyüme hızı etkili olur. Dikimden sonra sulama, derin köklenmeyi teşvik etmek için uygulanır. Sulama, iyi ve sağlıklı gelişimi sağlarken, rüzgarlı sıcak iklim koşullarında, su stresine karşı dayanıklılığı arttırır.

İlkbaharda amonyum sülfat gibi azot uygulaması, erken dönemde yardımcı olur ve büyümeyi, gelişmeyi destekler. Kış aylarında yavaş salınan gübre uygulaması, ilbaharda iyi bir başlangıç için önemlidir. Metrekareye, 25-35 gr gübre uygulanabilir.

Birçok yerörtücü bitki, düzenli budama istemez; veya çok az ister. Bazı türlerin daha kapsayıcı ve etkili görünüm kazanması amacıyla, ara sıra budanmasında yarar vardır. Bitkilerin alanı tamamen kaplaması ve örtünün yoğun olması halinde, hava dolaşımı sağlamak amacıyla, aralama-seyreltme kesimi yapılmalıdır. Bu işlem bitkilerin daha sağlıklı görünüm kazanmasının yanısıra, hastalık ve zararlılarla ilgili sorunların azalmasını da sağlar.


Hızlı büyüyen ve uzun sürgün veren, cezayir menekşesi (Vinca major L.) gibi türlerde, düzenli budama yapılması gerekir. Budama işlemi, kış soğukları geçip, vejatasyon dönemi bitip, yaprakları döküldükten sonra uygulanmalıdır. Budamanın, olabildiğince dipten yapılması, kuvvetli sürgünlerin gelişmesini sağlar.








 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

©2019 by ilyadapeyzajvetasarim. Proudly created with Wix.com

bottom of page